کندروآیتین سولفات و گلوکزامین چگونه اثر میکنند
نویسنده: دکتر مهرداد منصوری “متخصص ارتوپدی”
در سال های اخیر مصرف مکمل های غذایی مثل گلوکزامین و کندروآیتین سولفات در بین مردم رواج فراوانی پیدا کرده و بصورت تجارت پرسودی برای شرکت های دارویی درآمده است.
این مکمل های غذایی در داروخانه ها و دراگ استورها بدون نسخه پزشک در دسترس بیماران وجود دارند. بسیاری، این مواد را داروهای غضروف ساز مینامند و مصرف آنرا توجیه و ترغیب میکنند.
آیا این مواد تا چه میزان تاثیری را که ادعا میشود به جای میگذارند و تا چه حد میتوانند مفید باشند.
تعداد زیادی از مردم از درد مفاصل رنج میبرند که علت بسیاری از آنها استئوآرتریت یا سائیدگی مفصل است. در این بیماری غضروف سطح مفصل آسیب دیده و بتدریج از بین میرود.
بسیاری از مبتلایان به این درد ها از مکمل های غذایی جدید مثل گلوکزآمین و کندروآیتین سولفات به امید کاهش درد و بهبود وضعیت مفصل استفاده میکنند.
گلوکزامین ماده ایست که بصورت طبیعی در بدن وجود داشته و موجب تحریک تولید و ترمیم غضروف میشود. با در نظر گرفتن اینکه نقطه شروع آسیب در آرتروز مفاصل غضروف مفصلی است، تاثیر این مواد ممکن است توجیه شود.
به نظر میرسد مصرف این مواد سطح تولید اسید هیالورونیک در مفاصل را هم افزایش میدهد ( اسید هیالورونیک در سلامت مایع سینوویال تاثیر دارد).
کندروآیتین سولفات ماده طبیعی دیگری است که در بدن وجود دارد و مانع میشود که آنزیم های بدن، مواد اصلی تشکیل دهنده غضروف را از بین ببرند. مکمل هایی که حاوی این مواد هستند معمولا از منابع حیوانی تهیه میشوند.
کسانی که از این مواد استفاده میکنند امیدوارند که با مصرف آنها درد شان از بین رفته و شاید غضروف مفصلی آنها هم ترمیم شود.